Zlatan fick förstås inte “Ballon d’Or

Zlatan fick förstås inte “Ballon d’Or. Möjligen kan han trösta sig med att som vanligt så påpekas det av många – som det alltid gör när han omnämns – att han är ett levande bevis för hur viktiga invandrare är. Ni vet – “vad skulle svensk fotboll vara om det inte var för Zlatan?”. Dessutom – Zlatan – och på något sätt då svensk fotboll – skulle vara bäst i världen om det inte vore för “utomjordingar” som Messi och Ronaldo.
Men –
Problemet med den här typen av argumentation är ju att den lika gärna kan vändas åt helt andra hållet. På den tid då invandrare var tämligen ovanliga och Sverige hade ett landslag utan spelare med så konstiga namn som mitt var ju Sverige vida mer framgångsrikt internationellt än landslaget är i dag; OS-guld 48, VM-brons 1950, OS-brons 52, VM-silver 58. Möjligen kan man förstås misstänka att Gunnar Nordahl med sitt svartmuskiga utseende inte var riktigt svensk (– och vi ska bara inte tala om “Svarte Filip i den svenska fotbollens barndom.).
När sedan Sverige börjar få invandring så går det allt mer utför för landslaget – ett VM-brons är allt man får till på nästan 60 år.
Jag utgår från att de som använder “Zlatan-argumentet” bara vill väl – men man kanske ska undvika att ge motståndaren argument…
Frågan om invandring, flyktingar och asylrätt kan aldrig diskuteras på grundval om de som kliver av i Malmö har bollsinne, sångröst eller något annat som kan berika svensk idrott eller nöjesindustri. Argumentationsgången har faktiskt något lätt rasistiskt över sig, och hur man än letar i internationella konventioner och fördrag kommer man inte att hitta formuleringar om att asylrätten är betingad av förmåga att göra mål.
Det är ganska ointressant hur bra vi icke-svenskar är på idrott och på att underhålla svenskar – det som är intressant är hur intresserade vi är av att arbeta för att försörja oss själva – och om den svenska arbetsmarknadens – och statens – struktur tillåter det.
Och om vi själva vill arbeta.
Och om vi själva inte utgör ett hot mot vår omgivning genom politiska eller religiösa uppfattningar.
Men det här blir ju så jobbigt, då måste vi prata om de avgörande frågorna – nej, vi får nog ta och prata om Zlatan istället – kommer ni ihåg hans bicycletas-mål mot England?

Have your say