tiden läker inte alla sår

"Onda tankar och ond tro dör inte ut av sig själva, de måste bekämpas – och historien visar att det oftast inte räcker med texter och traktater – då brukar det sluta med att de goda får skriva sina testamenten."

Till de mest debila talesätten hör: “Tiden läker alla sår”.
Det säger dock en hel del om vår tid att detta talesätt är den filosofiska grunden för politikers och medströmsmedias åsikter – den tunna soppa de serverar oss, påståenden och uppmaningar, kan kokas ner och koncentreras till: “Tig och lyd så blir allt bra – för det fattar du väl att tiden läker alla sår.”

Inte ens i medicinsk mening är det ett begripligt uttalande, för den som besöker ett större svenskt sjukhus riskerar att få sitt öppna sår förvärrat ju mer tiden går där – sjukhussjuka och mördarbakterier, ni vet. Häromdagen diskuterade jag en av Lisa Magnussons ledarsidestexter i DN – den där hon funderade på hur man ska få islam att överleva. Den byggde på just tanken att tiden läker alla sår. Vänta tre generationer så har de muslimska invandrarnas barn förändrats och islam moderniserats, så att den kan överleva i det svenska samhället.
Låt oss prova tankegången på en annan ideologi.
Nazismen.

Historiker som forskat i ämnet menar att det finns någon slags nazistiska fickor i Sverige där nazisitiska tankegångar fortlever och förs vidare, från generation till generation. De lär till exempel finnas i delar av Gotland, Dalsland, Skåne och Värmland. Spelar ingen roll hur mycket tiden går.
Någon måste ha missat att berätta om “Lisa Magnussons lag för ideologiers modernisering” för de övervintrande “furugårdarna”. Och om den lagen inte gäller för dem, varför skulle den gälla för islam?
Det märkliga är att när det gäller nazism och fascism kan inte DN plädera för att “Magnussons lag” ska få verka, men när det gäller islam anses den tydligen fungera. När det gäller nazispillran i Sverige ser gärna DN massiva motåtgärder från staten – och ständigt verkar man grubbla på hur lagarna ska skrivas om. När det gäller ideologier från den muslimska kulturkretsen behövs inget annat än att vi lutar oss bakåt och betraktar tidens gång.

Jag tror heller inte lagen kan tillämpas på DN:s ledarsida, och att vi därmed skulle kunna förvänta oss att den blir läsbar och en plats för intelligenta texter bara tiden får ha sin gång. (Jag vet, jag vet – det ju svårt att tänka sig att DN i någon form existerar om två generationer. Men vi kan väl låtsas bara för argumentets skull.)
Onda tankar och ond tro dör inte ut av sig själva, de måste bekämpas – och historien visar att det oftast inte räcker med texter och traktater – då brukar det sluta med att de goda får skriva sina testamenten.

Varje gång denna världens rosenkindade nyliberaler säger: “Simsalabim! Världen kommer att bli bättre, var bara tålmodig” påminn dig då om att så har de sagt hela tiden – och vart har det fört oss?

PS. En och annan har uttryckt sin förundran över att jag då och då diskuterar DN:s ledarsida och texter som Lisa Magnussons. Denna förundran brukar förklaras med att dels läser väl ingen ledarsida, dels är det som skrivs där så dumt att det inte behöver diskuteras eller bemötas.
Men att mycket, mycket få läser DN:s ledarsida innebär inte att den inte får genomslag. Den läses av ett litet antal medströmsmediakulier i Tanto, Bromma och i Vasastan, och blir riktningsgivande för hur de presenterar det som sker i Sverige och världen. På så sätt sprider den koncentrerade dumheten från DN ut i samhället genom mängder av kanaler –. förvisso i utspädd och utblandad form, men det gör bara att den lättare slinker ner.
Och just att de ursprungliga texterna är så urbota korkade gör det nödvändigt att diskutera dem. Man få aldrig undvika att diskutera en tankegång med hänvisning till att den är för idiotisk, för ologisk och strider mot alla fakta och all erfarenhet – vår historia visar att väldigt ofta är det den sortens idéer och tankar som får genomslag.

Have your say