Spelar ingen roll om det är sant

Börjar läsa Göran Therborns “Kapitalet, överheten och alla vi andra”. Therborn är alltid intressant även när han har fel, vilket är tämligen ofta. Men vill man ha siffror ska man gå till Therborn, slutsatser bör man dra själv.
Jag minns att i min ungdom tackade Perry Anderson Sverige för att landet gett Björn Borg till tennisen och Göran Therborn till marxismen. Likheten är större än man tror om man studerat dem båda – samma maskinmässigt effektiva malande.

Men i förordet stöter jag på ett av dem mest märkliga uttalanden jag läst, skrivet av den som vanligt tanklöse Daniel Suhonen:

“Det sägs att om man stoppar en groda i en kastrull med kallt vatten och sakta skruvar upp temperaturen, så att det till slut kokar, känner grodan inte av de små gradvis skiljande förändringarna utan sitter kvar tills det är för sent. Oavsett om historien stämmer eller ej, kan den lära oss en del om människor och om samhällsförändringar.”

Resten av dagen kommer jag att försöka förstå vad jag förväntas kunna lära mig av ett exempel som kanske inte är sant. “Oavsett om historien stämmer eller ej…”
Och om samtidsdebatten ska utgöras av sådana som Suhonen, så spelar det ingen roll hur grodan kokas för då är det kokta fläsket stekt.

Have your say