Samtyckeslag? gräv en grop åt våldtäktsmännen istället!

Medeltiden hade mer rationella sätt att hantera skillnader mellan män och kvinnor.

Ur medeltida handbok som visar hur den våldtagna kvinnan bör agera för att segra i en duell med den niding som våldfört sig på henne. Illustrationerna visar vilka vapen kvinnan bör välja och hur de ska brukas och där finns också greppinstruktioner. Till exempel hur man bryter nacken av mannen. Illustrationen visar ett annat användbart grepp – koppla ett samtidigt grepp om halsen och pungen och kläm åt.

Jo men finfint – nu har vi tagit ett stort kliv framåt i utvecklingen.
Vi har fått en samtyckeslag.

Som vanligt tycker jag dock det var bättre förr.

Även under medeltiden var våldtäkt ett av de brott som var svåra att bevisa – för kvinnan fanns då möjligheten att begära att det hela skulle avgöras med en juridisk duell.

Just det.
Duell.
En riktig duell.
Med vapen.
Men reglerad.

Eftersom mannen ansågs besitta en större fysisk styrka grävde man en grop i vilken han fick ställa sig under duellen – allt för att kampen skulle bli jämnare och mer rättvis. (Den tidens rättsapparat var uppenbarligen inte särdeles påverkad av genuspolitik utan var mer praktiskt inriktad när avgöranden skulle fällas.)

Här kan man spåra inflytande från både de slaviska stammarna och från vikingarna – och hur det inflytandet kom att föras över i en del senare rättskipning.

Som sagt – det var bättre förr.

Ur medeltida handbok som visar hur den våldtagna kvinnan bör agera för att segra i en duell av med den niding som våldfört sig på henne. Illustrationerna visar vilka vapen kvinnan bör välja och hur de ska brukas och där finns också greppinstruktioner. Till exempel hur man bryter nacken av mannen.
Illustrationen visar ett annat användbart grepp – koppla ett samtidigt grepp om halsen och pungen och kläm åt.

Have your say