Radio Bubbla: Vems intressen tjänar mordbrännarna?

Gårdagens program: faktaspäckat av Martin om Twitters censurförsök och en grundlig diskussion om skeendet i USA.

För mig som är formad av vänstern men inte formaterad av dess sentida utveckling är det lite märkligt att betrakta hur mycket av gamla radikala insikter som förbytts i sin raka motsats hos de flesta vänstermänniskor.

Förr fanns på den sidan insikten om att FBI var en del av staten och att den infiltrerade allt som påminde om radikala samhällsomstörtande organisationer, och det som definierades på det sättet var allt mellan kväkarna och Svarta Pantrarna och Weathermen. Antagligen var det under en period så att majoriteten av medlemmarna i USA:s kommunistiska parti var infiltratörer eller informatörer.

Och de som trodde att de som hävdade detta kolporterade konspirationsteorier fick backa när FBI:s Cointelpro-dokument läckte. Där beskrevs hur man skulle infiltrera radikala organisationer och också ibland försöka driva fram oprovocerat våld.

Men över en natt började ganska nyligen liberaler och vänster se FBI (och CIA) som bärare av den stora sanningen – och det skedde när FBI och CIA började angripa Donald Trump.

Själv insåg jag då att det måste nog innebära att Trump ändå är en ganska hyvens kille.

En rimlig slutsats om man ser till historien.

Klart den djupa staten blir orolig om det dyker upp någon som säger sig vilja dika ut träsket.

Vill man göra livet förtvivlat svettigt för en president i USA ska man se till att det blir upplopp, våldsamheter och mordbränder i så många städer som möjligt. Samtidigt.

Ungefär som det är nu.

Att inte provaktörer, informatörer och infiltratörer skulle ha åtminstone ett lortigt litet finger med i spelet vore tämligen unikt när det gäller amerikansk modern historia. 

Bara för skojs skull vill jag påminna om Richard Aoki. Han betraktades som en av de ledande Svarta Pantrarna under 1960-och 1970-talet. Han var förvisso asiat men det hindrade inte att han blev en av toppmännen i rörelsen. Han hade något som de andra inte hade; organisationsvana efter att ha varit medlem i ett antal disciplinerade vänsterpartier.

Det var Aoki som försedde pantrarna med deras första vapen och han lärde Bobby Seale och Huey Newton hur man brukar dem.

Det kom senare att göras en dokumentärfilm om Aoki som skildrade honom som en hjälte och centralfigur i de svartas frigörelsekamp, samma inriktning hade biografin om hans liv.

2015 hävdes hemligstämpeln på FBI-dokument som visar att Aoki hela tiden rapporterat till FBI som visste vad han gjorde och som instruerade honom om vad han skulle göra.

Som ni förstår diskuterade vi utvecklingen i USA i gårdagens radio Bubbla. Martin höll två gedigna genomgångar, en om händelserna kring George Floyds död och en om Twitters försök att censurera Trump (den senare genomgången innehöll en hel del som inte behandlas i den allmänna diskussionen).

Själv kunde jag luta mig bakåt och då och då sticka emellan med en ny konspirationsteori eller någon någon historisk anekdot. 

I övrigt talade vi om många Bonnier-tidningars snara hädanfärd samt var i Europa Steve Bannon egentligen borde öppna sin ”kursgård”. Jag blev dock lite besviken när Martin förklarade att han inte trodde att fysisk fostran skulle vara en del av läroplanen på institutet.

Have your say