LIEMANNEN LIEDMAN HOTAR ÅTER MED VÅR DÖD

"Jag ser med förväntan fram emot nästa harmagedonscenario som Lidman kommer att ställa oss inför nu när han snart förbrukat varje upptänklig grupp av mänskligheten. Kommer han att röra sig in i djurriket för att hitta våra frälsare?"

INTELLEKTUELL ISTID HEJDAR INTE TEMPERATURHÖJNINGAR

I dagens DN förklarar professor Sven-Eric Liedman att världen kommer att gå under såvida barnen inte räddar oss med sina protester.
I några årtionden har vi kunnat ta del av liknande bulletiner från det parallella universum där Liedman tillbringar sin tid; en plats som påminner om vår, men ändå inte.

Där är jorden alltid på väg att gå under. Orsakerna kan vara olika och Liedman har i tur och ordning recenserat följande orsaker till den stukande domedagen: kapitalismen, imperialismen, patriarkatet, heteronormer, och nu alltså klimatkrisen.

Men Liedman har också presenterat räddarna för oss – och dessa våra frälsare har i tur och ordning varit: arbetarklassen, massorna i tredje världen, kvinnorörelsen, de sexuella minoriteterna – och nu är alltså turen kommen till barnen. Som ni ser – varje årtionde har Liedman förutspått vår undergång.

Jag ser med förväntan fram emot nästa harmagedonscenario som Lidman kommer att ställa oss inför nu när han snart förbrukat varje upptänklig grupp av mänskligheten. Kommer han att röra sig in i djurriket för att hitta våra frälsare?

Liedman har alltid kallat sig marxist, men han verkar mer påverkad av dramaturgin i Gevalias reklamfilmer: när du får oväntat besök…
När det gäller klimatet och barnen har han dock kanske också påverkats av Game of Thrones. men vem vet – i Liedmans universum kanske Arya Stark existerar – och kan komma att bestiga järntronen.

Vi står inför en mängd hotande ekologiska kriser – men att tro att vi kommer att räddas av att skolelever i några av Europas huvudstäder går ut på luncher och håltimmar för att vifta med plakat som ska påverka de politiker som fört oss dit där vi är nu – det är som att tro att eldsprutande drakar ska slå ut Boko Harams fästen i Afrika.

Liedman låtsas inte om verkligheten, han har sina scheman klara och analyserar inte verkligheten och ser den som den är. Må vara att marginella grupper av barn och ungdomar klimatprotesterar – men i allmänhet präglas denna grupp av sin bristande rörlighet – både intellektuellt och fysiskt.

I låtsasvärldar räcker det med känslor och ångest för att åstadkomma förändring. I den riktiga världen räcker det bara till för att man liksom Liedman ska kunna fylla en tidningssida.

Have your say