ELEFANTEN I RUMMET

En före detta statsminister går in på Rönnells för att söka återfinna urkällan till sina visioner.

Råkade gå in på Rönnells antikvariat i dag och vem såg jag inte nästan lite förläget vandra runt därinne bland hyllorna om inte vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt.
Han hade fällt upp rockkragen, och liksom strök hukande – men ändå förstrött – mellan hyllorna som om han inte ville bli sedd – och som om han inte ville att någon skulle se vad han letade efter.
Lite grann som man kan tänka sig en generaldirektör som stryker runt i det underjordiska porrtemplet US Video.

Personalen verkade inte göra några större ansatser att undsätta honom – antagligen beroende på att han är den han är, så driven av lika delar nyfikenhet och medmänsklighet smög jag upp bakom honom – harklade mig försynt och sa med låg röst:
“Ursäkta, men jag kanske kan hjälpa dig att hitta det du söker.”
Han såg sig oroligt omkring innan jag lyckade fånga in hans blick, Han verkade lugnad av åsynen av mitt balkanska utseende och antog väl att jag var någon av dem som han välkomnat till landet för att fylla alla de där tomma ytorna han flugit över – och att jag nu ville visa min tacksamhet.
REINFELDT: Jo, har de ingen avdelning för barnböcker här?
JAG: Barnböcker? Hm, jag tror i och för sig de har mer av den varan på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan.

REINFELDT: Jag har varit där, men de hade bara nya böcker. Allt gammalt borta, och med gammalt verkade de mena allt innan 2015. Och det här är väl ett antikvariat?
JAG: Det kan jag ju inte förneka. Vad letar du efter?
REINFELDT: (Slår ner blicken, mumlar förläget) Jag skulle behöva böcker av Jean de Brunhoff.
JAG: (Lätt förundrad, och lite skrämd över luckan i min bildning) – och vem är det?
REINFELDT: (Sänker rösten ännu mer) Fråga inte så mycket, vet du om de har böcker av den författaren eller inte?
JAG: Men vad har han skrivit?
REINFELDT: (Fräser till, dock fortfarande med låg röst) Men för helvete människa, hur länge har du varit här i landet. Har du inte hört talas om Babar!?!?!?
JAG: Babar!?
REINFELDT: Ja, jag får ju mycket stryk i tidningarna sedan länge – allt beror på att jag är felciterad. Jag påstås ha sagt att “Blott barbariet var en gång svenskt.”
JAG: … ja …
REINFELDT: Men det jag sa var “Blott Babar var en gång svensk”.

JAG: Du får ursäkta, om det första uttalandet var fel så är din nya variant dock totalt obegriplig: “Blott Babar var en gång svensk”!?!?!?! Vad menar du?
REINFELDT: Men du kan väl inte bara vaktat får medan du var barn i vilket land därnerifrån du än kommer? Fick ni aldrig läsa böckerna om Babar när du blev läskunnig – eller fick ni börja smuggla saker med en gång då?
JAG: Aha, du menar böckerna om Babar, elefantkungen och hans drottning Celeste och de elaka noshörningarna?
REINFELDT: (Skiner upp) SFI? SFI? Eller hur? Visste väl att man lär sig bra saker där.
JAG: Beklagar, jag förstår fortfarande inget av vad du säger (tänker tyst: Det har jag ju förresten aldrig gjort.)

REINFELDT: Men Babar är ju som vi svenskar, stora och klumpiga och kan inte föra oss men så tar den gamla rika damen i staden hand om oss och lär oss vikten av bordsskick och av att bada och ja, då blir vi som alla andra. Jag fick många av mina bästa idéer av de där böckerna. Vikten av att bada, vatten gör oss alla snällare – det är därför vi borde byggt badhus i alla utanförskapsområden. Och den där boken som handlar om hur Babar och Celeste flyger ballong över djungeln och upptäcker att där finns det minsann plats för hur många som helst.
Och min försvarspolitik byggde jag ju på avsnittet om hur Babar lyckas vinna över de elaka noshörningarna. Han lät ju måla skrämmande ansikten på alla elefanters bakar och när noshörningarna kom ångande vände elefanterna bara rumpan mot dem – och så blev noshörningarna jättejätterädda och försvann.
Jesus lärde oss att man ska vända andra kinden till men Babar visade oss att man kommer längre med att vända rumpan till.
Förresten – jag tycker ju synd om Anders som fick så mycket skäll för det han gjorde på den där midsommarfesten förra året. Han skulle ju bara demonstrera vår försvarspolitik.

JAG: Då förstår jag. Barnböckerna hittar du därborta, men skynda dig – det pågår kontinuerliga utrensningar där – men om du är snabb så – men förresten, om alla tolkar Babar-böckerna som du lär böckerna nog få stå där ett tag till.
REINFELDT: (Ler lättat) Tack min gode man! (Han försvinner bort i gången. Hejdar sig. Vänder sig om.) Förresten, kan du även säga mig var jag kan hitta böcker av Camilla Läckberg – jag skulle behöva lite tyngre läsning också.

Have your say