Digitala dödgrävare

I DN kan man i dag läsa en notis om att ett av Europas största antikvariat – Alfa på Olof Palmes gata i Stockholm – nu läggs ner efter nästan tre årtionden.
Och i tidningens helgbilaga finns ett elefantsnabellångt reportage om den ökande användningen av sexrobotar. Det finns ett självklart samband mellan de två texterna. Antikvariat är en självklar mätare på hur mycket människor läser, och hur mycket tryckta böcker betyder för dem. Där antikvariat dör beror det på att människor slutat läsa eller bara konsumerar e-böcker och ljudböcker.

Vi rör oss allt mer mot en värld där människor upphör med fysiska aktiviteter och försvinner in i en digitaliserad värld. Den som inte förförts av det fysiskt sinnliga och kroppsliga i att njuta av en vacker bok, den personen är dömd att söka sig till sexrobotar.
De får aldrig uppleva den svettiga upphetsningen under erövrandet av en tryckt text, och tillfredsställelsen efteråt – när man förstått innehållet och belåtet tänder sin cigarett.

Vi som älskar riktiga vackra böcker överlever – även om antikvariaten försvinner. Men de som nöjer sig med digitala böcker och sexrobotar kommer att dö ut, inte ett spår kommer att finnas efter dem ens i den virtuella världen.

Have your say