ARBETSLUNCH FÖR DEMOKRATINS FÖRSVARARE

När jag passerar Riksdagshuset ser jag Stefan Löfven och Margot Wallström stå vid korvkiosken på Drottninggatan och äta varsin kokt med bröd. När tillfälle ges brukar de stå där vi lunchtid – det ger ett intryck av folklighet och att de är som alla andra. Det kan dessutom ge upphov till bilder tagna av exempelvis turister från Borlänge som sedan sprids i sociala medier och i bästa fall kan bidra till en känsla av “Stefan och Margot, de är som folk är mest.”
Ryktet förtäljer dock att de kokta med bröd är lite speciella. Wallström fick smak för en lyxvurre nere i Bryssel gjord på kalv och lardo och den importeras speciellt för hennes räkning till korvkiosken. Brödet är ett exklusivt surdegsbröd som bakas i mycket små partier – och sällan. Exklusiviteten kommer sig av att de bakas av en utbrytargrupp från antroposoferna – bröden kan bara bakas vid fullmåne och de som bakar måste vara manliga rödhåriga oskulder som är minst fyrtio år och har ett skägg som åtminstone sträcker sig till nyckelbenet (ja, jag sa ju att partierna var mycket små och att det var långt mellan leveranserna).
Nåväl, jag kan inte låta bli att smyga upp bakom Löfven och Wallström när jag får syn på dem – inte för att jag vill försöka utröna om ryktet om korvens och brödets beskaffenhet är sann utan därför att deras samtal verkar så animerat – jag blir helt enkelt nyfiken på vad de pratar om.
WALLSTRÖM: Stefan, jag tycker inte du har backat upp mig ordentligt när det gäller mitt förslag om att vi borde utvidga den allmänna värnplikten.
LÖFVEN: Margot, du borde vara glad att jag inte gjorde som Anders och Peter och rackade ner på dina idéer – och är du verkligen säker på att de här röda hårstråna i korvbrödet ska vara där av hälsoskäl – jag tycker de blir fler för varje gång. Ändå åkte jag på en förkylning i förra veckan.
WALLSTRÖM: Röda hårstrån? Jag trodde det var saffranssträngar? Men koncentrera dig nu! Jag har rätt om värnplikten. Och det kan bli vår räddning! Har du inte läst SOU 2016:5?
LÖFVEN: Vad är det? Ett registreringsnummer för ett fordon? Varför ända in i glödheta skulle jag ställa mig och läsa en nummerplåt!?!?
WALLSTRÖM: Men Stefan, det är ju Alice nya utredning. Demokratiutredningen!
LÖFVEN: – och?
WALLSTRÖM: Där konstateras det att ett stort problem för demokratin är att partierna tappat så mycket medlemmar, och fortsätter tappa –
LÖFVEN: – och –
WALLSTRÖM: Mitt förslag för allmän värnplikt går ju ut på att de som kan kallas in inte bara ska få ägna sig åt militära, onda, manliga saker – de ska också kunna arbeta med sådant där bristen på människor utgör ett hot mot hela samhället och dess funktion – som att det fattas personal i vård och omsorg eller flyktingmottagande –
LÖFVEN: – eller i partiernas medlemsmatriklar! Margot du är ett geni! Göran hade fel!
WALLSTRÖM: Nu förstår du! Om vi får alla med på den allmänna värnplikten och att man ska kunna sätta in trupperna där det finns luckor som är farliga för samhället och om Demokratiutredningen har slagit fast att luckorna i partiernas medlemsled är farliga – då kan vi fylla på med värnpliktiga. Vi får massor med spänstiga ungdomar från varje årskull som vi kan skicka ut för att sprida ordet!
LÖFVEN: Och eftersom vi har tappat mest medlemmar så får vi störst tilldelning – du vi måste upp och snacka med de andra om det här. Gör det något om jag inte käkar upp hela brödet – börjar kännas lite oanständigt nästan.

Have your say