är fult och smaklöst priset vi måste betala?

Till och med snabbmaten var bättre förr. Eller kanske var det så att framförallt snabbmaten var bättre förr.

I Pompeji har de ständigt pågående utgrävningarna frilagt en välbevarad 2000 år gammal snabbmatsrestaurang. Disken och väggarna på det lilla omkringliggande torget är täckta med vackra frescomålningar.  De målningar man ser på disken presenterar vad som finns på menyn och det serverades alltså bland annat anka, gris, get, fisk och sniglar.

Väg det mot utbudet på McDonalds eller Burger King eller Kentucky Fried Chicken, och givetvis ser man direkt på bilderna från utgrävningen att även inredningen var smakfullare än på dagens snabbmatsställen.

Men visst satsar snabbmatskedjorna på utveckling. Kentucky Fried Chicken har lanserat en spelkonsol som är försedd med en ”Chicken Chamber”. Ett fack i chassit där man kan varmhålla sin friterade kyckling medan man spelar. Värmen kommer från själva systemet.

Jämför det med att man en varm kväll i Pompeji äter på sitt ankbröst medan man spelar ett parti latrones.

Jo, jag vet. 

Vi lever längre och är friskare.

Men jag kan faktiskt inte förstå varför det måste innebära en fulare värld.

I mitt dagliga nyhetsbrev– som som vanligt kommer kring midnatt – resonerar jag vidare om mat och historia, sambandet mellan böcker och anissmakande sprit, ni får också ett recept på berusad magnumkanelbulle … och så diskuterar vi lite om den amerikanska flottans storlek.

Om du inte prenumererar på mitt nyhetsbrev än … så gör du det enkelt här.

Have your say