Alice Bah Kuhnke och den totala demokratin

Självklart kan rätten att rösta inte känna av några begränsningar när det goda ska segra.

ABK – alltid på spaning efter nya väljare.

Det är förstås alldeles utmärkt och väldigt bra att de som inte kan ta sig till vallokalerna i september får besök av valförrättare.
Men …
Varför har jag en känsla av att den ambulerande röstmottagningen till sjuka, äldre och handikappade kommer att fungera väldigt mycket bättre än hemtjänsten och allt som har med LSS att göra?
På valdagen duger de liksom.

Jag blev nyfiken på den energi som nu plötsligt överheten visar när det gäller möjligheterna för medborgarna att få lägga sin röst oavsett omständigheter, så jag ringde upp demokratiminister Alice Bah Kuhnke för att få veta mer:

JAG: Hej Alice, intressant det här med satsningen på ambulerande röstmottagare. Det går så mycket rykten nu. Jag hörde till exempel på kvarterskrogen någon påstå att du överväger att kräva att även döda tillåts rösta genom att i vallokalerna genomföra seanser.

ABK: Jaså, är det ute redan – jo, men jag tycker det är en viktig fråga att även de döda får visa vad de tycker på valdagen och vara med och påverka.
Och döden har ju redan gjort sitt inträde i riksdagspolitiken och vi i regeringen har bara goda erfarenheter av DÖ – allt blev så lugnt och fint och stilla. Döden tänkte jag mig liksom så, som en överenskommelse med oppositionen. Och inför döden är vi ju alla lika och det tycker till och med moderaterna numera. Så det är klart att även de som är döda på riktigt ska få rösta.

JAG: Men var ska ni få fatt på alla medier som behövs?

ABK: Vi har haft ett litet hemligt projekt i partiet som pågått ett tag där vi internutbildar medlemmarna till att bli seansledare, alltså medier. De har tyckt de varit ganska lätt – många av medlemmarna har menat att de har haft god nytta av den långa erfarenhet de har av att försöka kommunicera med partiledningen.

JAG: Så det ska bara vara miljöpartister som håller i seanserna i vallokalerna?

ABK: Självklart. Det är ju en kretsloppsfråga att låta även de döda ska få rösta, allt ska kunna användas och det är bara vi miljöpartister som förstår oss på det här med kretslopp.

JAG: Man får ju nästan känslan av att du tänker utvidga valmanskåren än mer?

ABK: Absolut. Alla politiker talar ju om att vi måste tänka på kommande generationer. Jag vill att vi ska lyssna på dem också. Vi ligger på nu för att få ordentligt med pengar avsatta till en utveckling av fosterdiagnostiken så att man ska kunna avgöra redan i moderlivet vad de små krabaterna vill rösta på. Redan vid tionde veckan i graviditeten kan de göra kullerbyttor, rotera i sidled och räcka ut tungan – det där är rörelser som givetvis kan uttolkas och det är samma sak där – vi håller på att internutbilda röstmottagare för dessa grupper i partiet.

JAG: Varför får jag en känsla av att ni i framtiden kommer att få ensam majoritet…

ABK: Så fort alla jägare i landet är avväpnade räknar vi faktiskt med att få cirka 90 procent av rösterna…

JAG: Avväpna jägarna– därför att?

ABK: Därför att då är det ingen som dödar nästa stora grupp tillkommande väljare – de vilda djuren. Vi miljöpartister vill ju värna naturen, vad vore då mer naturligt än att också låta de vilda djuren i skogen få göra sin röst hörd? Och fiskarna i haven, fåglarna. Förresten minns jag sedan söndagsskolan i Rydaholm att vi fick lära oss att även djuren ingår i Guds skapelse så klart de ska få rösta.

JAG: – och här har vi förstås att göra med ännu en grupp valförrättare som ni redan är i färd med att internutbilda –

ABK: Exakt. Det är den enklaste utbildningen av dem alla. De får bara titta på den där fantastiska filmen “Mannen som kunde tala med hästar” och så går de ut i skogen och – ja, känner av vad djuren vill rösta på.

JAG: Det börjar kännas som om jag kommer att få det väldigt svårt att påverka med min enda lilla röst.

ABK: Du kan inte ana…

JAG: Ajdå, vad menar du?

ABK: Du är vit, man, priviligerad, du behärskar svenska, du har ett arbete. Vi vill ju inte ha ett privilegiesamhälle och vi vill definitivt inte förstärka det utan istället sträva efter en utjämning när det gäller röstande – invandrad arbetslös man eller kvinna som inte kan svenska får tre röster …

JAG: Om man är invandrad man eller kvinna som har arbete och kan svenska får man bara en röst då?

ABK: Nej, då får man ingen röst alls för då blir man utvisad.

JAG: Och jag gissar att kvinnor per automatik får en extraröst för att kompensera för patriarkatet?

ABK: Jajamen, och de med flytande könsidentitet kan få hur många röster som helst.

JAG: Förstår inte riktigt varför du krånglar till det så – vore det inte enklare att direkt beröva sådana som mig deras rösträtt?

ABK: Jag har varit inne på det men då tyckte Stefan att vi skulle tassa lite försiktigt fram. Det får bli en senare fråga kom vi överens om.
Men du jag måste bryta nu, jag har ett möte med Ante Jackelen – hon har lovat att hon kan få Gud att rösta i årets val och det väger ju tungt – ja, förresten hon menade att hon kunde få in Allah i valbåset också – det egentliga problemet är väl bara hur många röster de ska tilldelas. Ante hade en del pigga idéer också om exorcism för dem som envisas med att rösta fel – hon har ju kontakter efter påvens besök här förra året.
Men kul att du ringde! Vi hörs!

Have your say