Gårdagens kvällsvard var inspirerad av den brittiska kolonialismen. Som dessert en chokladkaka med med kaffelikör i smeten, rom i glasyren och brandy i vispgrädden som serverades separat.
Menyn bestämdes av att jag på eftermiddagen läst Tom Nealons essä om kakaons påverkan på samhälle och stat i olika länder.
Nealon noterar att i imperiebyggande stater som Spanien och Frankrike var kakaon ett njutningsmedel som var förbehållet överklassen – i England däremot var den en dryck som även vanligt folk kunde få sig till livs.
Detta menar Nealon skapar en annan slags mentalitet hos det engelska folket – i alla samhällsskikt upplever man att man får vara med och njuta av koloniernas rikedomar – som kakao.
I Spanien och Frankrike finns inte den upplevelsen och känslan.
Därför blir de spanska och franska imperierna (för att inte tala om det portugisiska) mer bräckliga – medan det engelska visar sig ha en vidare störra hållfasthet.
En intressant tankefigur – att kosthållet bestämmer ett imperiums styrka – men då tror jag inte det räcker med att studera kakaodrickandets utbredning.
En sak som skiljde den brittiska krigsmakten från de spanska och franska är tilldelningen av alkoholhaltiga drycker till manskapet i fält och i de koloniala posteringarna.
Fransmännen och spanjorer fick vinransoner – i den brittiska krigsmakten fick man på alla nivåer tilldelningar av rom, brandy och gin – skillnader fanns dock i kvantitet och kvalitet.
Jag har en viss aning om att arméer strider sämre med surt vin i magen och –. dessutom ingen varm choklad innan man rullar in sig i sovfilten. Den engelska flottans slagkraft var nog baserad på rom och varm choklad.
Det kan vara värt att studera kakaons roll i Sverige för att se om det finns ett samband med stormaktstiden.
Samtidigt kan man fundera på vad det innebär att Sverige i dag är ett O’Boy-land. Ingen riktig chokladdryck där inte.
Lammsteken som blev huvudrätt var också inspirerad av de engelska koloniala styrkornas kosthåll – man ansåg inte att manskapet kunde prestera om de inte fick en redig bit fårkött då och då – ingen mentalitet som präglade dem som hade kommandot över de franska och spanska arméernas tross.
Kakao eller kakanistan
En kavallerichock hade större möjligheter att vara framgångsrik om lansiärerna först trakterats med chocklad.