Hyr var det här då?

Man får laga efter lägenhet, lär oss ett ordspråk. Men ibland blir det lite trasigt i alla fall.

Under eftermiddagen tog jag en kopp kaffe på Ritorno. Men jag fick ingen riktig ro att läsa i den medhavda boken, för vid bordet bredvid satt tre höga polischefer och diskuterade det predikament de hamnat i.

Det var förra länspolismästaren Carin Götblad, Maria Mikko som varit på nationella operativa avdelningen samt den tidigare regionpolischefen Ulf Johansson.

Som så många andra Stockholmare diskuterade de sitt boende, men deras problem är väl kanske lite speciella. Det här är vad jag kunde uppfatta av samtalet.

CG: Vad ska vi göra? Alla i media jag oss nu för de här förbannade lägenheterna. Och det talas om en utredning.

MM: Vi behöver ett under. 

UJ: Ja, i så fall var det ju dumt att vi vräkte den där pingstpastorn bara för att Carin skulle få sin sexrummare med sex kakelugnar. Hade vi haft pastorn kvar kunde väl han kanske fixat ett mirakel för oss andra.

CG: Men nu vet jag! Ni sa det! Under är ordet! Vi säger att det hela var en under-cover-operation!

MM: Jaha, och vilka skulle vi låtsas vara? Och vilka ville vi komma åt?

CG: Vi säger att det var en operation för att knäcka den svarta bostadsmarknaden.

MM: Säger vi det hamnar vi i ännu mer i klistret. Jag tror inte man får använda ordet ”svart”  för att beskriva en typ av brott. Adminstrativ rasprofilering kallas det visst. Vad vi minst av allt behöver är att få afrosvenskarna efter oss igen.

CG: Som vanligt missar du poängen Maria. Men OK. Vi kallar det en operation riktad mot illegal handel med hyreskontrakt.

UJ: Du menar att vi skulle försöka kränga våra kontrakt och när någon är beredd att slanta upp en mille eller två så…

CG: Då slår vi till!

MM: Men är inte det brottsprovokation? Det skulle aldrig hålla i rätten.

UJ: Du har nog rätt. Ingen lär ju höra av sig till en polischef och fråga om de kan få köpa ens kontrakt svart. Då måste vi gå ut och erbjuda personer vi tror skulle kunna vara intresserade och då blir det en provokation.

CG: Jajajajajaja! Jag har det!

MM: Vad? 

CG: Vi säger att vi tagit de här lägenheterna för att vi vill undvika brottsprovokation.

UJ: Eh …

CG: Vad stirrar ni på mig för? Ni tänker så smått hela tiden. Det här med provokation är otroligt användbart. Vi kan inte bara klara oss själva ur knipan, vi kan få stopp på all kritik av polisen, i alla sammanhang. För eviga tider.

MM: Carin, jag tror du måste vila. Ta igen dig. Du har för mycket att göra. Då blir det så här. Först jobbet, och så ska du promt städa hela sexrummaren själv. Ska jag i alla fall inte skicka upp några polisaspiranter som hjälper dig med dammsugningen?

CG: Tyst och lyssna. Annars finns det tjänster på hittegods för dig. Så här är det. Vi får ju kritik för att vi inte griper tillräckligt många langare, mördare och rånare i förorterna. Men vi säger att det kan vi inte göra eftersom vi inte kan vara i förorten.

MM: Kan vi inte vara i förorten? Som sagt, ska jag skicka upp några aspiranter? De kan ge dig massage och ett fotbad också.

CG: Men käften kvinna och fortsätt lyssna. Tänk efter. Om vi visar oss i förorten börjar de kasta sten på oss. Eller hur?

UJ: Jo.

CG: Vår närvaro provocerar dem att begå ett brott, våld mot tjänsteman. Vi får inte ägna oss åt brottsprovokation, alltså kan vi inte åka ut till förorterna. Och då kan vi heller inte lösa brott och gripa mördare och andra brottslingar.

MM: Carin, förlåt. Nu fattar jag. Du är ett geni.

UJ: Briljant på min ära. Men hur hjälper det oss tre?

CG: Enkelt. Om det är brottsprovaktion att poliser visar sig i förorten måste vi i den högsta polisledningen föregå med gott exempel och placera oss så långt från förorten som möjligt. För vad skulle vara mer provocerande för medlemmarna i gängen än åsynen av tre toppchefer i poliskåren? Det är därför vi valt att bo i lägenheter i exklusiva fastigheter i Vasastan. Säkert avstånd.

MM: Fantastiskt. Stiftelsen ska faktiskt ge hjälp till behövande poliser och vi behöver hjälp. Ju större chef man är desto större är behoven av att föregå med gott exempel och visa hur man i praktiken undviker brottsprovokation.

UJ: Nu gäller det bara att få media att nappa på den här kroken.

CG: Inga problem. Ring den där Catomeris på Aktuellt, han verkar ha rätta synen på det här med vikten av att man undviker provokationer. 

(Vi inledde gårdagens sändning av Radio Bubbla med en hälsning till Carin Götblad – men vi hann förstås avhandla mycket mer: somaliska pirater, Hunter Biden, och polska gym.)

1 comment

Have your say