En av dem som skildrade den uppgivenhet, ensamhet och isolering som snabbt följde på överhetens påstått nödvändiga modernisering och upprustning av folkhemmet var konstnären Peter Tillberg.
Det var frestande att väja med blicken inför en del av hans målningar när man ställdes inför dem på 1970-talet därför att de pekade mot en framtid av allomfattande likriktning och fördumning.
Peter Tillberg såg sprickorna och slukhålen i det moderniserade folkhemmet, och han målade dem innan vi andra upptäckte dem.
Nu lever vi det som delvis förebådades av hans konst och det går inte att väja med blicken eftersom man är omgiven av det.
Vem hade väl dock kunnat föreställa sig att någon skulle släppa loss ett antal snorhyvlar med roller och låta dem måla över nederdelen av Tillbergs väggmålning ”Det rasande berget”.
Den finns, eller snarare fanns, på Rosendalsskolan i Vallentuna.
När rektorn i torsdags av Mitti:s reporter ställs inför frågan om rektorn vet vem Peter Tillberg var så har ingen riktig aning, än mindre vet han något om upphävsrätten.
Vad han vet är dock att eleverna ville ha det ljusare, så de fick rolla över större delen av målningen.
Inget konstigt med tycker rektorn, det viktiga är att eleverna trivs. Han jämför det med att man fixat en fotbollsplan till eleverna.
Det viktiga i dagens svenska skola är att alla trivs … upp med fötterna på bordet, ha mössor och kepsar på inomhus … så att hörlurarna hålls på plats. Koppla av!
Och vill du röra på dig kan du hämta en roller hos vaktmästeriet och måla var du vill.